Pozycje zapasów są cennymi aktywami biznesowymi, niezależnie od tego, czy zapasy składają się z produktów w fazie rozwoju, produktów końcowych, czy po prostu surowców. Menedżerowie biznesowi starają się kontrolować zapasy, aby surowce i produkty nie wygasały i nie stały się marnotrawstwem finansowym dla firmy. Podczas gdy niektóre Metody inwentaryzacji są odpowiednie dla małych firm, inne są idealne do inwentaryzacji większych firm.
Liczenia ręczne
Firmy, które mają małe zapasy, stosują ręczne liczenia, aby zapewnić, że wszystkie oczekiwane zapasy są łatwo dostępne. Podczas tych obliczeń menedżerowie sprawdzają daty ważności odpowiednich produktów, aby upewnić się, że nadal mieszczą się one w legalnym okresie sprzedaży. Przeterminowane produkty stanowią zagrożenie dla zdrowia społeczeństwa i muszą być usuwane jako odpady magazynowe – koszt biznesowy. Aspekt kontrolny liczenia ręcznego obejmuje identyfikowanie i usuwanie uszkodzonych przedmiotów, a także ustalanie, czy doszło do kradzieży wewnętrznej.
Metody wieczyste
Firmy, które mają aktywne zapasy z powodu sprzedaży lub częstej produkcji, mogą używać systemu skanowania do codziennego śledzenia wszystkich towarów wchodzących i wychodzących z magazynu. Wieczysta metoda inwentaryzacji codziennie śledzi cały ruch za pomocą systemu skanującego. Na koniec dnia menedżer ma dokładne dane dotyczące ruchu przychodzącego i wychodzącego, dzięki czemu wie, co jest dostępne w ekwipunku w danym momencie.
Metody okresowe
Małe przedsiębiorstwa, które mogą nie korzystać z zapasów na co dzień, mogą odnieść korzyści z zastosowania metody okresowej. Ta procedura kontrolna, znana również jako metoda zapasów okresowych, po prostu oblicza, w jaki sposób stan zapasów zmienił się w okresie obrachunkowym, porównując zapas początkowy z zapasem końcowym obrachunkowym. Porównanie uwzględnia cały ruch przychodzący, w tym duże przesyłki surowców.
LIFO i FIFO
Metody LIFO i FIFO są procedurami kontrolnymi dla aktywnych zapasów. LIFO oznacza ostatnie weszło, pierwsze wyszło, więc ta metoda kontroli jest idealna dla firm, które sprzedają produkty na żądanie, a nie artykuły spożywcze czy produkty z datą ważności. Metoda FIFO to pierwsze weszło, pierwsze wyszło, więc produkty są usuwane na podstawie dnia ich dodania. Dzięki temu produkty rotują w sposób ciągły, aby uniknąć marnotrawstwa. Ta metoda jest idealna dla produktów z datą ważności, takich jak żywność i lekarstwa.